Genealogieën van de volgende families

Van Rooij

Roozekrans

Barendregt

Nelissen

Herman

Ter Weijden

Kwartierstaat Herman

De kwartierstaat Herman start bij Joannes Adrianus (Joop) Herman.
De “Hermannen” zijn een oud schoenmakersgeslacht. Het ambacht werd van vader op zoon doorgegeven. De eerste Herman die dit vak uitoefende was Cornelis Herman. Hij leefde van 1787 tot 1849. Hij beoefende het schoenmakersvak in Vlijmen en dit was nog generaties lang de thuisbasis van deze Hermantak.
Ook zoon Johan Christoffel en diens zoon Lambertus waren schoenmaker, maar met de zoon van Lambertus, Johannes Herman, die in 1875 werd geboren in Vlijmen nam e.e.a. veel grotere vormen aan. Johannes had samen met zijn 5 zonen een grote schoenmakerij die de wijde omtrek van Vlijmen tot in Gelderland van nieuwe schoenen voorzag en voor reparatie zorgde. Eén van deze zonen, Wouterus Herman, trok naar Amsterdam en startte daar de Noord-Brabantse schoenmakerij, die al sinds 1945 in de Tilanusstraat in Amsterdam Oost is gevestigd en waar één van de twee zonen van Wouterus het ambacht descennia lang heeft voortgezet. Eerst 42 jaar samen met zijn vader en daarna alleen. Tot zijn 86e heeft hij nog 3 dagen per week met veel plezier in zijn schoenmakerij gewerkt.
Toen zijn vrouw Bep ziek werd is hij gestopt om voor haar te kunnen zorgen.
Nadat zij was overleden heeft hij nog een aantal jaar in het pand van de schoenmakerij gewoond totdat ook hij met zijn gezondheid begon te sukkelen. Momenteel is hij 91 jaar en woont in een verzorgingstehuis.

Er staan diverse hele leuke filmpjes op You Tube over Bert Herman in zijn schoenmakerij. Hieronder vindt u er twee. De eerste is van 17 oktober 2013 en de tweede is uit 2010. Ze geven allebei een goede indruk van wat het oude ambacht inhoudt en met hoeveel plezier Bert Herman dit al die jaren heeft gedaan.

 

Parentelen en kwartierstaten

Parenteel van de oudst bekende voorouder Geraert (Willems) Bijls vermoedelijk uit St. Oedenrode

Parenteel van Rooij

De parenteel Roozekrans begint bij Cornelis Roozekrans van wie helaas geen verdere gegevens bij mij bekend zijn.

Parenteel Roozekrans

De parenteel Barendregt start bij Jan Pieterszoon, omstreeks 1575 geboren in Barendrecht

Parenteel Barendregt

De parenteel Nelissen start bij Pierre Neels, vermoedelijk afkomstig uit Zichem (België) en in 1689 gehuwd met Marguerite Stalmans.

Parenteel Nelissen

De kwartierstaat Van Rooij start met mijn vader, Johannes Cornelis van Rooij, geboren in 1917 te Den Haag

Kwartierstaat van Rooij

De kwartierstaat Roozekrans start met mijn grootvader van moeders kant, Martinus Johannes Roozekrans, geboren in 1891 te Nieuw Helvoet

Kwartierstaat Roozekrans

De kwartierstaat Barendregt start met mijn oma van vaders kant, Cornelia Barendregt, geboren in 1891 te Heenvliet.

Kwartierstaat Barendregt

De kwartierstaat Nelissen begint met mijn oma van moeders kant, Geertruida Cornelia Maria Nelissen, geboren in 1888 te Medemblik.

Kwartierstaat Nelissen

De parenteel ter Weijden begint met Rijk van Weijden. Verdere gegevens van hem zijn mij helaas niet bekend. Zijn zoon Volkert Rijkse ter of van Weijden is geboren omstreeks 1645 in Blaricum.

Parenteel ter Weijden

De parenteel Herman begint met Joannes Herman. Van hem is niet veel bekend behalve dat hij vermoedelijk getrouwd was met Francoise Nabbé en een zoon had genaamd Antonie. Hij zal rond 1730 zijn geboren.

Parenteel Herman

Deze kwartierstaat begint met mijn veel te vroeg overleden schoonmoeder Ali ter Weijden, geboren in 1929 te Laren.

Kwartierstaat ter Weijden

De kwartierstaat Herman start bij Joannes Adrianus (Joop) Herman, geboren in 1927 te Amsterdam.

Kwartierstaat Herman