Web Site  

man‎Antonie Herman‏‎, son of Jo(h)annes Herman and Francoise Nabbé‏.
Born ‎± 1754, died Landmacht: Overlijdensakten Nederlandse militairen in Franse hospitalen, Voornaam: Antoine
Periode: 1792 1815
Voornaam Antoine
Achternaam Herman
Geboorteplaats B.R.
Bronverwijzing Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer: 149, folionummer: 195

Dit zou Antonie kunnen zijn. Geboorteplaats B.R. zou Bataafse Republiek kunnen zijn.

Antonie staat in de stukken bij het 2e huwelijk van zijn zoon omschreven als militair. Bij het 1e huwelijk in 1814 was hij niet aanwezig. Wel was er een akte van bekendheid gemaakt.
Ook bij het 2e huwelijk van zijn zoon was hij niet present. In de huwelijksbijlagen van dit huwelijk wordt hij omschreven als Antonij Herman laatst luitenant bij het Corps van Maillebois, in guarnisoen gelegen hebbende te 's-Hertogenbosch (Zie uitgetypte huwelijksakte bij Cornelis Herman)

In 1785 werd opgericht het Legioen de Maillebois, bestaande uit 4 brigades van elk 4 compagnieën infanterie, 1 compagnie jagers en 4 compagnieën cavalerie. Daarnaast maakt nog een compagnie artillerie deel uit van het legioen. Op 12-04-1786 werd het opgeheven.

Uit: officieren, onderofficieren en manschappen (Staatse militairen) op de site van het Nationaal ARchief:
Anthony Herman
wapen: infanterie
Regiment: Acronius
Aard vd Bron: Stamboek
Bronverwijzing: Nr toegang: 1.01.19 invnr 1949, folionr 24 en 327

Defentie te lande:
1949-2038 Stamboeken 1707-1795
1949 Het 2e bataljon van het regiment van generaal majoor M. van Acronius 1729-1795

Antoon Herman
wapen: infanterie
Regiment: De Nostitz
Bataljon 2
Compagnie Luit. Kol. Schutter
Aard van de bron: rangeerlijst
Bronverwijzing: nr toegang 1.01.19 invnr 1937


Het regiment werd opgericht in 1577 als Regiment de Lalaing van Rennenberg. Bij de reorganisatie van 1752 ging het op in het Regiment Rumpf als 2e bataljon. Na het overlijden van Kolonel Rumpf in mei van dat jaar ging het commando over het regiment over naar Kolonel Acronius en verwisselden de bataljons van nummer. Dit regiment ging verder als het Regiment Acronius, 1e bataljon. In 1772 werd de officiële benaming vastgesteld als Regiment Nationalen 17. In 1795 (Franse tijd) ging het 1e bataljon van dit regiment op in het 3e bataljon van de 2e Halvebrigade. Het 2e bataljon van dit regiment ging op in het 2e bataljon van de 1e Halvebrigade.
Jij hebt het over de jaren ná 1782.
Marinus Acronius was vanaf 1748 kolonel 14-03-1766 generaal-majoor, 22-06-1779 luitenant-generaal van IR577a.
Nostitz nam het in 1780 over, gevolgd door Daniel Anthony Baron van Plettenberg in 1786. Daarvoor was Van Plettenburg van 1764 tot 2-6-1786 kolonel-commandant van het 2e bat. van IR577a (het voormalige 1e Bat.).
Het gaat er dus om dat Acronius en van Plettenburg op verschillende tijden verschillende functies hadden, maar in omschrijvingen staat dan vaak gewoon "onder .....", de ene keer wordt de kapitein bedoeld, dan de kolonel, dan de kolonel-commandant etc. Ik heb zeker al een paar 1000 omschrijvingen gezien.

Uit de huwelijkse bijlagen (Acte van bekendheid) die Cornelis diende te overleggen bij zijn 2e huwelijk:
Het jaar achttienhondert twintig, den vierentwintigste mei, des voormiddags ter elf ure , voor ons Johan Christoffel Marggraff, vrederechter van het canton 's Hertogenbosch, Provincie Noord Brabant, geassisteerd van onzen Griffier ter Kamer van onze gewone Zittingen op het Stadhuis dezer stad, is verschenen
Cornelis Herman, schoenmaker, weduwnaar van wijle Maria Catharina Steltermans wonende te Vlijmen, oud drie en dertig jaren,
welke ons te kennen gaf, dat hij voornemens zijnde een tweede huwelijk aan te gaan, daartoe ingevolge het bepaalde bij Art. 15 van het Burgerlijk Wetboek, naar hij heeft overteleggen, Acte van eerbied of Consent of wel een bewijs van het overlijden van zijne ouders Antonij Herman, laatst luitenant bij het Corps van Maillebois in guarnisoen gelegen hebbende te 's Hertogenbosch, en wijle Maria Gros, in leven zonder beroep, gewoond hebbende en overleden 's Hertogenbosch voorn. den zevenden Oktober 1800 Zeventien, dan waartoe hij Comparant zelf buiten staat bevindt, aangezien voorn. zijnen vader omtrent den jare 1700 zevenentachtig deze stad heeft verlaten en naar 's Hage is vertrokken zonder dat men na die tijd meer iets van hem heeft vernomen, terwijl volgens Certificaat van den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der stad 's Hertogenbosch, in de drie en twintigsten dezer maand van het overlijden van voorn. zijne moeder, op de Registers daartoe bestemd geene aantekening wordt gevonden maar wel van zekere Maria Catharina Gros, arbeidster, ongehuwd, welke apparent onder envorens naam, voornamen en qualificatie, dezelfde is - gezegd certificaat aan ons overlegd - waarvan hij comparant van ons was verzoekende, dat wij daarin wilden voorzien door eene acte van bekendheid, opgemaakt volgens art 155 van het bovengen. wetboek.
Vervolgens hebben wij op heden ambtshalve voor ons geroepen en voor ons verschenen:
1e Anna Willems, weduwe van Johannes Meerhof, breister, oud zeventig jaren
2e Jan de Leeuw, doodgraver, oud zestig jaren
3e Geertrui Maria van den Biggelaar, weduwe van Antoni de Leeuw, zonder beroep, oud vijftig jaren
4e Hendrika Snijders, huisvrouw van Jan Marts, smitsknecht, oud vier en dertig jaren,
allen te 's Hertogenbosch woonachtig
Welken ons verklaard en bevestigd hebben te weten de drie eerstgen , zeer wel te hebben gekend Antony Herman, luitenant bij het Corps van Maillebois, laatst in guarnisoen gelegen hebbende te 's Hertogenbosch, vader van den acquirant en dat hun ten vollen bewust en kennelijk is dat denzelven omstreeks den jare 1700 zeven en tachtig deze stad heeft verlaten en naar 's Hage is vertrokken zonder dat zij na die tijd immer iets van hem vernomen hebben, en de vierde get., dat zij zulks menigmaal zoo van den acquirants moeder gehoord en het daarnaar gehouden heeft.
Verklarende wijders alle de getuigen zeer wel te hebben gekend Maria Gros moeder van de acquirant, in leven zonder beroep, gewoond hebbende te 's Hertogenbosch en dat hun ten vollen bewust en kennelijk is dat dezelve aldaar op de zevenden october 1800 zeventien overleden is.

Hieruit blijkt dus dat Antonie in het jaar dat zijn zoon Cornelis is geboren naar Den Haag is vertrokken en niemand ooit meer iets van hem heeft gehoord. Wat ging hij doen in Den Haag? En waarom Den Haag? Was hij daar ook militair? Zijn eigen legereenheid was blijkens het onderstaande opgeheven (afgedankt zoals dit toen werd genoemd).

Enige opheldering wordt verschaft misschien door het volgende uit het Nederlands Jaarboek deel 21 waarin staat:
Den 11 april (1786) besloten de Algemeende Staten de nieuw opgerigte ligte krygsbenden als van den Grave de Maillebois, van Mattha, van Hessendarmstad, van Steenbach, af te danken, zodat na den 15 april geene verdere betalinge aan dezelven zou mogen geschieden.
De opgerigte krygsbenden van den Rhyngrave van Salm zouden voor eerst nog niet worden afgedankt.

En iets verderop:
Het Corps van den Rhyngrave van Salm (welke Graaf binnen korten uit Parys terug wordt verwagt) is naar 's Hertogenbosch vertrokken om daar in de plaats van het afgedankte Legioen van den Grave de Maillebois bezetting te houden.
Den 14 april was in 's Hertogenbosch van wegens den Hoogschout, Schepenen, Gezwoorene en Raden der Stad afgekondigd dat de Onderofficieren en Gemeenen van het Corps van den Grave de Maillebois mits gaders derzelver Vrouwen, Kinderen en aanhorigen binnen drie dagen na de afdanking die stad moesten verlaten, teffens met verbod aan de Burgers en Ingezeetenen, om dezelven te huisvesten, of wooningen aan dezelven te verhuuren, alles met een oogmerk om de beletten dat die lieden niet tot bezwaar der Armenfondsen aldaar mogten blijven.

Maakte Antonie toen nog deel uit van dit Corps? Volgens de huwelijkksakte van zoon Cornelis wel. En zo ja, betekende dit voor Antonie dat hij de stad moest verlaten? Maar waarom nam hij zijn vrouw dan niet mee? In januari 1787 wordt zoon Cornelis geboren. Toen was Antonie nog in Den Bosch want hij is pas in dat jaar vertrokken naar Den Haag. Tussen april 1786 en januari 1787 zitten 9 maanden. Heeft hij gedacht: als ik een kind krijg mag ik misschien blijven? Blijkbaar mocht hij nog wel de geboorte afwachten. Misschien moest hij daarna toch echt weg, maar vrouw en zoon bleven in Den Bosch en hebben nooit meer iets van hem gehoord. Wat heeft zich afgespeeld? Is hij wel in Den Haag gebleven of verder gereisd? Een overlijdensakte na 1811 heb ik niet gevonden van hem in Den Haag. Dus is hij óf voor de invoering van de burgerlijke stand overleden óf niet in Den Haag gebleven.


Wel staan er in de militaire stamboeken een Antonij Herman en een Antoon Herman (zie boven). Bij indiensttreding (stamboek aangelegd op 1 juni 1773) heeft hij opgegeven schoenmaker te zijn. Zoon Cornelis was ook schoenmaker en als zijn vader het schoenmakersvak reeds uitoefende zou dat niet verwonderlijk zijn. De schoenmakerstraditie is tot op heden nog voortgezet van vader op zoon.
Antonij was bij de "Grenadier-Compagnie van het Tweede Battaillon van 't Regiment van de Heer Generaal Major Martinus van Acronius".
Als geboorteplaats is bij Antonij aangegeven Gamberg aan den Dauwer. Dit bleek Gamburg aan de Tauber te zijn. Dus mogelijk is Antonij van duitse afkomst. Overigens heeft onderzoek tijdens een vakantie in de archieven van Gamburg door Joop Herman niets opgeleverd. Geen geboorte van een Antonij Herman.
Antonij was blijkens het stamboek 19 jaar oud, van beroep schoenmaker en van religie Rooms.
Verdere gegevens waren: Hoogte 5 voet 8 3/4 Duijm. Hij is aangenomen op 1 december 1771 en ging voor 6 jaren, 10 maanden in dienst
Paspoort bekomen naar Deventer den 31 october 1778.
Terugrekenend zouhet geboorejaar van Antonij dan dus 1754 moeten zijn geweest.

Verder is er nog een rangeerlijst (van 10 april 1781) bewaard gebleven waarop de naam van Antoon Herman voorkomt. Zijn leeftijd is dan 27 jaar en dit klopt met de leeftijd van de vorige lijst. Ook de lengte klopt nagenoeg. Hij is een kwart duim langer geworden (5 voet en 9 duijm = ongeveer 1,78m) maar op je 19e ben je vaak nog niet helemaal volgroeid. Voor die tijd was dit tamelijk lang.
Een rangeerlijst is een lijst waarop militairen op volgorde van grootte worden vermeld. Antoon was de langste want hij stond bovenaan de lijst en dus in het eerste gelid.
De legereenheid waarbij hij toen diende was gelegered in het Guarnisoen van Staveren en heette de Compagnie van de Lieut.Coll. Schutter in het Tweede Battaillon van het Regiment Infanterie van de Generaal Majoor Baron de Nostitz.

Maar is dit de gezochte Antonie? Wat ervoor spreekt is dat hij in hetzelfde jaar als zijn latere echtgenote is geboren, schoenmaker was net als zijn zoon later, uit Duitsland afkomstig was net zoals zijn latere vrouw, de vader van zijn vrouw ook militair was en dat de communicatie tussen Antonie en Maria dus niet zo moeilijk moet zijn geweest.
Helaas is het huwelijk tussen hen niet gevonden. Zoon Cornelis, geboren in 1787, was een wettige zoon (Filius legitumus) blijkens zijn doopakte dus zal er een huwelijk hebben plaatsgevonden. Mogelijk zijn ze getrouwd voor de aalmoezenier van het leger en dan is er waarschijnlijk niets meer over te vinden.
De laatste mogelijkheid is nog het raadplegen van de zogenaamde Collectie Wolters bij het CBG. De heer Wolters heeft alle militaire huwelijken die waren gedocumenteerd verzameld en in deze collectie vastgelegd. Bij het CBG zijn die te raadplegen op microfiche. Een bezoek aan het CBG staat nog op de planning.

De namen van de ouders van Antonie staan genoemd in de huwelijksbijlagen van het 2e huwelijk van zoon Cornelis met Maria Jansen. Omdat zijn vader en moeder niet aanwezig waren bij dit huwelijk (vader was "kwijt" en moeder overleden) moest hij een acte van bekendheid laten opmaken betreffende zijn grootouders. Deze bijlagen zijn bewaard gebleven in het Rijksarchief van Den Bosch.

Hierna de tekst van dit document:

Op heden den acht en twintigste april achttien honderd en twintig compareerden voor ons Gossuinus van Heijst, vredesregter van het Kanton Waalwijk, district 's Hergogenbosch, Provincie Noord Braband huizinge te Waalwijk gekwoteerd no. 144 Cornelis Herman, schoenmaker wonende te Vlijmen, dewelke ons te kennen heeft gegeven, dat hij voornemens is eerlang een wettig huwelijk aan te gaan met Maria Jansen, linnennaijster mede te Vlijmen woonachtig, doch dat hij zich buiten de mogelijkheid bevind de vereijschtte acte van eerbied ingevolge Artikel Een honderd een en vijftig van het Burgerlijk Wetboek over te leggen aangezien hem welbekend is dat zijne grootouders paternel en maternel overleden zijn, doch niet weet waar ter plaatse waarom hij Comparant van ons was verzoekende dat wij hierin wilden voorzien door eene acte van bekendheid, opgemaakt ingevolge artikel Een honderd Vijf en Vijftig van opgemeld Wetboek. Dien volgens hebben wij ambtshalven voor ons opgeroepen en zijn verschenen:

1e Frederik van de Griend, schoenmaker, oud ruim vijftig jaren
2e Pieter van Veldhoven, kledermaker, oud zeven en vijftig jaaren
3e Peter van der Lee, bouwman, oud zes eb dertig jaren
4e Jan Branten, bouwman, vier en veertig jaren

wonende alle de comparanten te Vlijmen

Dewelke ons verklaard en bevestigd hebben dat zij meermalen hebben horen verhalen dat Joannes Herman en Francoise Nabbé in leven echte lieden Grootouders van den rekwirant van vaders zijde en Joannes Gros en Elizabeth van Roosmalen in leven echte lieden Grootouders maternel van den rekwirant reeds lange overleden zijn zonder nogtans te kunnen bepalen waar ter plaatse en wanneer als hebbende hun nimmer gekend. Van welke verklaring en bevestiging wij vredesregter verleend hebben acte zonder zegel en salaris, op grond van artikelen Een, twee en drie van zijn Majesteits besluit van den negenden Maart 1800 vijftien no. 13 om te strekken als naar Rechten. En hebben alle de Comparanten deze met ons en onzen Griffier getekend behalven Frederik van de Griend dei verklaard heeft niet te kunnen schrijven noch tekenen.

Married to:

womanMaria Catharina Gro(o)s‏, daughter of Joannes Gros and Maria Elizabeth van Ro(o)smalen‏.
Baptised ‎25 Jan 1754 Den Bosch (St. Jan), died ‎7 Oct 1817 Den Bosch Overlijden aangegeven door zoon Joannes Werst. In de akte staat dat Maria ongehuwd was. Was haar partner Henricus al overleden? En hoe zat het met Antonie Herman? Was zij met hem gehuwd geweest of niet? Was er intussen een overlijdensdatum van hem bekend? Allemaal vragen waarop ik het antwoord niet heb kunnen vinden.‎, age approximately 63 years. Occupation: arbeidster

This person was witness at:
baptism witness: Elisabetha Segbaers, ‎1st marriage to: Antonie Herman, 2nd married/ related to: Henricus Werst

Child:

1.
manCornelis Herman‏
Baptised ‎5 Jan 1787 Den Bosch In huwelijksakte van huwelijk met Maria Jansen staat geboortedatum 25 januari, tenminste in de transcriptie op Wie Was Wie. Cornelis is een wettig kind dus zouden zijn ouders getrouwd moeten zijn voor zijn geboorte. Het huwelijk heb ik niet kunnen vinden. Mogelijk zijn zij getrouwd voor een aalmoezenier van het leger. RK gedoopt in de Jan-Pieter kerk in Den Bosch (baptism witness: Joannes Cornelius Gros, Wilhelmina Gros), died ‎15 Sep 1849 Vlijmen Overledene Cornelis Herman
Relatie overledene Maria Jansen
Vader overledene Antoni Herman
Moeder overledene Maria Gros
Soort registratie overlijdensakte
Aktenummer 71
Diversen Eerder weduwnaar van Maria Steltermans.
Plaats Vlijmen
Datum overlijden 15-09-1849
Periode 1849
Deel Overlijdensregister 1849
Toegangsnr. 50
Inv.nr. 8505
‎, age approximately 62 years. Occupation: schoenmaker Cornelis was de eerste schoenmaker uit de Herman-tak die in Vlijmen zijn beroep uitoefende.
Huwelijksakte 1814:
In het jaar een duizend achthondert en veertien den twee en twintigsten mei 's morgens om elf uur zijn voor ons burgemeester van Vlijmen en Engelen ter eenre gecompareerd Cornelius Herman, jongman, schoenmaker, meerderjarigen zoon oud (blanco) jaren, geboortig van 's Hertogenbosch Departement der monden van den Rhijn en uitoefenende het bedrijf van schoenmaker wonende te Vlijmen.
Zoon van Antonie Herman en van Maria Ros, wonende 's Hertogenbosch
en ter andere zijde Maria Catharina Steltermans linnenaayster oud achttien jaren, geboortig van Vlijmen dochter van wijle Christoffel Steltermans en van Wouterina van de Ven arbeidster wonende te Vlijmen voornoemd
dewelke ons hebben verzocht tot het voltrekken van hun voorgenomen huwelijk over te gaan , waarvan de Publicatiën in deze Gemeente, zonder eenige verhindering zijn geschied, te weten: de eerste den Zondag den achtste mei een duizend achthondert veertien en de tweede , Zondag daaraanvolgende den vijftiende mei.
Wij Burgemeester van Vlijmen en Engelen naar voorlezing te hebben gegeven van de stukken hierna genoemd en door wederzijdse partijen overlegd, te weten: 1e het doopextract van Cornelis Herman bruidegon
2e het doopextract van Maria Catharina Steltermans bruid
3e een acte van bekendheid waaruit blijkt de onmogelijkheid van toestemming van Antonie Herman vader des bruidegoms
4e het doodextract van Christoffel Steltermans vader der bruid
5 na gehoord te hebben de mondelingsche toetemming van Wouterina van de Ven, moeder der bruid alsmede de mondelingsche toestemming tot het huwelijk van Maria Ros moeder des bruidegoms
6e dat er geen oppositie tegen dit huwelijk zijn opgekomen
verklaren in naam van Zijne Doorluchtige Hoogheid den Heere Prince van Oranje Nassau, Souverein van de Vereenigde Nederlanden dat de personen van Cornelis Herman en van Maria Catharina Steltermans door een wettelijk huwelijk zijn verenigd.
Aldus deze tegenwoordige acte opgemaakt in tegenwoordigheid van Johannes van Dam, bouwman oud veertig jaren, Gijsbertus Hoorn bouwman oud zesentwintig jaren, Adriaan Mommersteeg(?), bakker oud zesentwintig jaren en Gerardus van Schijndel bouwman oud achtentwintig jaren, alle alhier woonachtig, welke met ons hebben geteekend, de bruid heeft verklaard niet te kunnen schrijven.
Van dit huwelijk waren de huwelijksbijlagen in het Rijksarchief te Den Bosch helaas niet te vinden.

Acte van bekendheid die Cornelis diende te overleggen bij zijn 2e huwelijk:
Het jaar achttienhondert twintig, den vierentwintigste mei, des voormiddags ter elf ure , voor ons Johan Christoffel Marggraff, vrederechter van het canton 's Hertogenbosch, Provincie Noord Brabant, geassisteerd van onzen Griffier ter Kamer van onze gewone Zittingen op het Stadhuis dezer stad, is verschenen
Cornelis Herman, schoenmaker, weduwnaar van wijle Maria Catharina Steltermans wonende te Vlijmen, oud drie en dertig jaren,
welke ons te kennen gaf, dat hij voornemens zijnde een tweede huwelijk aan te gaan, daartoe ingevolge het bepaalde bij Art. 15 van het Burgerlijk Wetboek, naar hij heeft overteleggen, Acte van eerbied of Consent of wel een bewijs van het overlijden van zijne ouders Antonij Herman, laatst luitenant bij het Corps van Maillebois in guarnisoen gelegen hebbende te 's Hertogenbosch, en wijle Maria Gros, in leven zonder beroep, gewoond hebbende en overleden 's Hertogenbosch voorn. den zevenden Oktober 1800 Zeventien, dan waartoe hij Comparant zelf buiten staat bevindt, aangezien voorn. zijnen vader omtrent den jare 1700 zevenentachtig deze stad heeft verlaten en naar 's Hage is vertrokken zonder dat men na die tijd meer iets van hem heeft vernomen, terwijl volgens Certificaat van den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der stad 's Hertogenbosch, in de drie en twintigsten dezer maand van het overlijden van voorn. zijne moeder, op de Registers daartoe bestemd geene aantekening wordt gevonden maar wel van zekere Maria Catharina Gros, arbeidster, ongehuwd, welke apparent onder envorens naam, voornamen en qualificatie, dezelfde is - gezegd certificaat aan ons overlegd - waarvan hij comparant van ons was verzoekende, dat wij daarin wilden voorzien door eene acte van bekendheid, opgemaakt volgens art 155 van het bovengen. wetboek.
Vervolgens hebben wij op heden ambtshalve voor ons geroepen en voor ons verschenen:
1e Anna Willems, weduwe van Johannes Meerhof, breister, oud zeventig jaren
2e Jan de Leeuw, doodgraver, oud zestig jaren
3e Geertrui Maria van den Biggelaar, weduwe van Antoni de Leeuw, zonder beroep, oud vijftig jaren
4e Hendrika Snijders, huisvrouw van Jan Marts, smitsknecht, oud vier en dertig jaren,
allen te 's Hertogenbosch woonachtig
Welken ons verklaard en bevestigd hebben te weten de drie eerstgen , zeer wel te hebben gekend Antony Herman, luitenant bij het Corps van Maillebois, laatst in guarnisoen gelegen hebbende te 's Hertogenbosch, vader van den acquirant en dat hun ten vollen bewust en kennelijk is dat denzelven omstreeks den jare 1700 zeven en tachtig deze stad heeft verlaten en naar 's Hage is vertrokken zonder dat zij na die tijd immer iets van hem vernomen hebben, en de vierde get., dat zij zulks menigmaal zoo van den acquirants moeder gehoord en het daarnaar gehouden heeft.
Verklarende wijders alle de getuigen zeer wel te hebben gekend Maria Gros moeder van de acquirant, in leven zonder beroep, gewoond hebbende te 's Hertogenbosch en dat hun ten vollen bewust en kennelijk is dat dezelve aldaar op de zevenden october 1800 zeventien overleden is.

Waarschijnlijk kenden beide echtgenotes elkaar want zij waren beide linnennaaister. Een 13 jaar oudere zus van Maria Steltermans, Anna Catharina Steltermans dreef een linnennaai-atelier blijkens een document in het gemeentearchief Vlijmen genaamd Acte van Patent afgegeven in 1806, wat vermoedelijk de tegenwoordige vestigingsvergunning is. Deze acte staat weliswaar op naam van Catharina Steltermans maar aan te nemen is dat dit Anna Catharina is die toen 23 jaar oud was. Maria Catharina was pas 10 en een andere dochter met de naam Catharina is niet gevonden.

Ook heeft Cornelis nog een acte van bekendheid overleggen waarin de namen van zijn grootouders:

Op heden den acht en twintigste april achttien honderd en twintig compareerden voor ons Gossuinus van Heijst, vredesregter van het Kanton Waalwijk, district 's Hergogenbosch, Provincie Noord Braband huizinge te Waalwijk gekwoteerd no. 144 Cornelis Herman, schoenmaker wonende te Vlijmen, dewelke ons te kennen heeft gegeven, dat hij voornemens is eerlang een wettig huwelijk aan te gaan met Maria Jansen, linnennaijster mede te Vlijmen woonachtig, doch dat hij zich buiten de mogelijkheid bevind de vereijschtte acte van eerbied ingevolge Artikel Een honderd een en vijftig van het Burgerlijk Wetboek over te leggen aangezien hem welbekend is dat zijne grootouders paternel en maternel overleden zijn, doch niet weet waar ter plaatse waarom hij Comparant van ons was verzoekende dat wij hierin wilden voorzien door eene acte van bekendheid, opgemaakt ingevolge artikel Een honderd Vijf en Vijftig van opgemeld Wetboek. Dien volgens hebben wij ambtshalven voor ons opgeroepen en zijn verschenen:

1e Frederik van de Griend, schoenmaker, oud ruim vijftig jaren
2e Pieter van Veldhoven, kledermaker, oud zeven en vijftig jaaren
3e Peter van der Lee, bouwman, oud zes eb dertig jaren
4e Jan Branten, bouwman, vier en veertig jaren

wonende alle de comparanten te Vlijmen

Dewelke ons verklaard en bevestigd hebben dat zij meermalen hebben horen verhalen dat Joannes Herman en Francoise Nabbé in leven echte lieden Grootouders van den rekwirant van vaders zijde en Joannes Gros en Elizabeth van Roosmalen in leven echte lieden Grootouders maternel van den rekwirant reeds lange overleden zijn zonder nogtans te kunnen bepalen waar ter plaatse en wanneer als hebbende hun nimmer gekend. Van welke verklaring en bevestiging wij vredesregter verleend hebben acte zonder zegel en salaris, op grond van artikelen Een, twee en drie van zijn Majesteits besluit van den negenden Maart 1800 vijftien no. 13 om te strekken als naar Rechten. En hebben alle de Comparanten deze met ons en onzen Griffier getekend behalven Frederik van de Griend dei verklaard heeft niet te kunnen schrijven noch tekenen.